Overwaarde opnemen

Heb je verbouwingswensen? Wil je tijdens je pensioen nét iets vaker op vakantie? Of wil je je kinderen ondersteunen bij een grote aankoop? Dan biedt de overwaarde op je woning wellicht perspectief! Het omzetten van stenen naar saldo betekent tegenwoordig niet meer dat je je woning hoeft te verkopen. Het opnemen van je overwaarde kan ook zonder verhuisplannen. Wel zo handig wanneer je je droomhuis al hebt gevonden. Maar hoe gaat dat nou echt in zijn werk, zo’n overwaarde opname? Wij leggen het je uit!

Wat is een overwaarde op je woning?

Een overwaarde betekent concreet dat je woning meer waard is dan je resterende hypotheekbedrag. Dit kan bijvoorbeeld komen door een verbouwing of een hypotheekaflossing, maar ook omdat je woning gedurende de jaren meer waard is geworden. Is je woning €250.000 waard? En is je resthypotheek €100.000? Dan heb je een concrete overwaarde van €150.000, niet verkeerd!

Opnemen overwaarde huis, hoe kan dit?

Met alleen het gegeven dat je een overwaarde op je woning hebt van €150.000 kun je natuurlijk niet zo veel. Het daadwerkelijk opnemen van de overwaarde op je huis wel. Hoe gaat dit in zijn werk? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat je tegenwoordig meerdere opties hebt voor het omzetten van stenen naar saldo. De veruit meest gebruikte optie is het verkopen van je woning en de overwaarde gebruiken om een nieuwe woning aan te schaffen. Toch komt het steeds vaker voor dat mensen hun overwaarde gebruiken om de hypotheekrente te verlagen, waardoor je maandelijks meer financiële ruimte krijgt. Een andere optie is het gebruiken van je overwaarde om je woning te verbouwen, zo verander jij je huis in je droomhuis. Hoe werken deze opties nu precies? Dat leggen wij je uit.

Opnemen overwaarde door het verkopen van je huis

De meest gemakkelijke manier om je overwaarde te verzilveren is het verkopen van je woning om een andere woning te financieren. Let wel op; je krijgt hierbij dan vaker niet te maken met de bijleenregeling. Hierbij word je indirect gedwongen de overgenomen overwaarde ook daadwerkelijk in je nieuwe woning te stoppen. Doe je dit niet? Dan kan dit zomaar duizenden euro’s kosten. Je komt dan namelijk niet meer in aanmerking voor de hypotheekrenteaftrek van je inkomstenbelasting.

Heb je je oude woning nog niet verkocht, maar je droomwoning wel al gevonden? Spannend! Woningen staan veelal niet langer dan enkele weken te kopen, je kan dus gebaat zijn bij snel handelen. Gelukkig kun je in dit geval gebruik maken van een overbruggingskrediet. Hiermee wordt het toekomstig overnemen van je overwaarde voorgeschoten. Wanneer je woning verkocht is betaal je deze lening gemakkelijk af.

Overwaarde opnemen zonder het verkopen van je huis

Wanneer je niet wilt denken aan het verkopen van je welverdiende droomhuis, kan het verlagen van de hypotheekrente een verstandige keuze zijn. Een variabel voor de hypotheekrente is namelijk de verhouding tussen de huidige marktwaarde van je woning en je daadwerkelijke hypotheek. Wanneer je hypotheek in verhouding laag is ten opzichte van de huidige waarde van je huis, kan het zomaar zijn dat je van lagere rentes kunt genieten. Dit kan enorm verschillen per hypotheekvorm, woning en gemeente. Wil je hier advies over? Schroom dan niet om vrijblijvend contact met ons op te nemen!

Woon je al enige tijd in je woning, maar passen je huidige woonwensen niet meer bij je thuis? Dan kan verbouwen perspectief bieden. In dit geval kun je de overwaarde van je huis opnemen en dit gebruiken om de verbouwing te financieren. Hierbij vraag je als het ware een nieuwe hypotheek aan, waarbij je maandlasten dus zullen stijgen. Je overwaarde dient in dit geval als onderpand voor deze tweede hypotheek.

Wat te doen met de overwaarde

Dit zijn maar enkele voorbeelden van de talloze mogelijkheden waar jij het opnemen van de overwaarde op je huis voor kunt gebruiken. Uiteraard zijn er andere creatieve toepassingen, hieronder staan een paar van onze favorieten:

  • Starters hebben het in de hedendaagse woningmarkt erg zwaar. Een eerste woning kopen in de huidige markt is een hele uitdaging. Steun als ouder je kind door je overwaarde te lenen of schenken voor de aankoop van een woning.
  • Heb je te maken met hoge schulden? Dan kan het verstandig zijn je overwaarde te gebruiken om deze af te lossen. Zelfs wanneer je hiervoor een nieuwe hypotheek moet afsluiten heb je hierbij vaak te maken met lagere rentes dan je openstaande lening. Absoluut de overweging waard.
  • Wanneer je overwaarde toereikend is kun je hem zelfs gebruiken voor het aanschaffen van een tweede woning! Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het aanschaffen van een woning voor de verhuur. Die kun je vaak al kopen met een eigen inleg van 20% van de waarde van de woning. En dit kan een leuk rendement opleveren. De rente voor een tweede woning mag je echter niet aftrekken.
  • Het overnemen van overwaarde kan uiteraard ook dienen als welverdiend extraatje. Dit kan gebruikt worden om te sparen, beleggen of om je pensioen aan te vullen.