fbpx

14 Oktober 2020

Rente bij verhuur hypotheken

Actuele rente

De rentes bij verhuur hypotheken liggen doorgaans een stuk hoger dan bij de hypotheken voor de eigen woning. Dit komt omdat de geldverstrekker bij verhuur meer risico loopt dan bij een eigen woonhuis. De rentes bij normale woonhuishypotheken liggen op dit moment zo rond de 1,6% (zonder NHG) bij een 10 jaar rentevast periode en 100% schuld-marktwaardeverhouding (Oktober 2020). De rente voor een hypotheek onder de Nationale hypotheekgarantie ligt nu zelfs rond de 1,1%. De rentes bij verhuur hypotheken liggen zo rond de 4,2% bij 5 jaar rentevast en een schuld-marktwaardeverhouding van 80%. De rente voor verhuur hypotheken kan bij sommige partijen ook nog wel iets lager liggen, als de eigen looninkomsten bijvoorbeeld meegewogen worden. Zie hier een vergelijking van de Hypotheekrentes bij de verschillende aanbieders die wij aanbieden bij Rocket Hypotheken.

Schuld marktwaarde verhouding

Ook bij verhuur hypotheken is de schuld-marktwaardeverhouding belangrijk voor de rente. Dit is logisch aangezien de geldverstrekker minder risico loopt op het moment dat er minder geld wordt geleend ten opzichte van de waarde van de woning. Bij een gedwongen verkoop heeft de geldverstrekker dan meer zekerheid dat de openstaande schuld terugverdiend wordt. Vaak zien wij dat investeerders zo veel mogelijk willen lenen en zo min mogelijk eigen geld willen inleggen, hierdoor blijft er meer eigen geld over om weer een volgende investering te doen.

Vergelijking eigen woonhuishypotheek

Eigenlijk is het geen eerlijke vergelijking om de rente voor eigen bewoning te vergelijken met de rente voor verhuur hypotheken. Op het moment dat je een huis gaat verhuren kijk je natuurlijk naar de opbrengsten en is het niet erg om kosten zoals rente te moeten betalen. Bij een eigen woonhuis betaal je de hypotheek vanuit je eigen looninkomsten en bij een verhuur hypotheek zorg je ervoor dat alle kosten (dus ook de hypotheekrente en aflossing) worden betaald vanuit de huurinkomsten. 

  • een
  • twee
  • drie