fbpx

27 Oktober 2021

Kun jij besparen door over te sluiten?

Kan ik besparen als ik ga oversluiten?

Dit heb jij je vast ook al eens afgevraagd met de lage rentes van nu. Is er een andere bank met een lagere rente dan de actuele rente bij jouw bank, dan kan oversluiten zinvol zijn.

Een aantal factoren zijn belangrijk als het gaat om oversluiten. Denk aan de volgende punten:

  • Jouw huidige rente
  • Jouw resterende rentevast periode
  • Jouw boeterente
  • De huidige marktrente

Is de rente die jij nu betaald marktconform? En biedt jouw huidige bank nu een hogere rente aan ten opzichte van andere banken? Dan kan oversluiten voor jou een besparing opleveren. Oversluiten levert al snel een besparing op als de huidige rente die jouw bank nu aanbiedt hoger is dan die van andere banken, voor dezelfde resterende rentevast periode.

Even een kort voorbeeld

Jouw huidige situatie:

Rente: 3%

Resterende rentevast periode: 10 jaar

Bank: X

De huidige rente die bank X aanbiedt voor een rentevast periode van 10 jaar is: 1,5%.

Stel nu dat bank Y een rente aanbiedt voor een rentevast periode van 10 jaar voor: 1,0%

Dan kun jij dus met 0,5% besparen per jaar voor de komende 10 jaar.

Of oversluiten dan verstandig is hangt dan ook nog af van de boeterente. De boeterente is het bedrag wat de bank in rekening mag brengen als jij besluit om voor het einde van de rentevast periode over te sluiten naar een andere bank. Dit is logisch omdat de bank met jou een rente heeft afgesproken voor een bepaalde periode en hier dus op rekent. Met deze besparing, die jij kunt behalen door oversluiten, moet jij dus wel de boeterente kunnen terugverdienen.

Laat je niet afschrikken door een hoge boete

Stel jij hebt jouw rente voor 20 jaar vastgezet en er is pas 10 jaar verstreken op het moment dat jij gaat oversluiten, dan loopt de bank dus rente mis over de resterende 10 jaar. Hiervoor zullen zij dus een bedrag in rekening gaan brengen. De hoogte van de boete hangt ook sterk af van jouw openstaande hypotheek. Hierbij geldt namelijk hoe hoger de hypotheek is die jij nog open hebt staan hoe hoger de boete ook zal zijn. Maar daarnaast ook hoe hoger de besparing, indien oversluiten wel zinvol is. Een hoge boete zegt dus niet meteen dat oversluiten waardeloos is. Het is verstandig om vooraf even de hoogte van de boeterente bij jouw bank op te vragen.

Naast de reguliere hypotheek voor jouw nieuwe woning, betaal je dan ook rente over de overbruggingshypotheek. Op deze manier beschik je alvast over een groot deel van de overwaarde, die vrijkomt bij de verkoop van jouw huidige woning. De overbruggingshypotheek los je dan ook in één keer in op het moment dat jouw oude woning is verkocht.

Overwaarde opnemen en/of jouw huis verbouwen?

Heb jij al langere tijd de wens om jouw overwaarde op te nemen of denk jij al een tijdje aan een verbouwing? Dan kan het nog verstandiger zijn om over te sluiten. Het kan dan heel goed zijn dat jij én kunt besparen én jouw wens kunt vervullen.

Laat je hierover ALTIJD adviseren

Wij hebben je een globaal beeld gegeven van waar je op moet letten als je nadenkt over oversluiten. Echter spelen er nog veel meer factoren mee waarom jij wel of niet kunt besparen door over te sluiten. Het is daarom altijd verstandig om hiervoor advies in te winnen bij een hypotheekadviseur. Bij ons kun jij hiervoor een gratis analyse ontvangen, zodat jij binnen no-time weet of oversluiten een slimme keuze is.