fbpx

28 Oktober 2021

Hoe bepaal je de juiste rentevaste periode?

DiEen rentevast periode is de periode waarvoor een vast rentepercentage wordt afgesproken, met de bank. Bij het afsluiten van een hypotheek kun jij het rentepercentage voor verschillende periodes vastzetten. Van 1 jaar tot 30 jaar. Bij een langere rentevaste periode betaal je een hogere rente. Je betaalt dan namelijk een soort risico-opslag voor de zekerheid dat de rente voor jou in de afgesproken periode niet stijgt.

De keuze voor een bepaalde rentevast periode is afhankelijk van onder andere jouw budget, risicobereidheid en toekomstplannen.

Jouw maximale leencapaciteit

Is jouw inkomen net toereikend genoeg om jouw nieuwe woning te kunnen aankopen, dan zal je al snel moeten kiezen voor een rentevaste periode van 10 jaar. Bij een langere rentevaste periode zal de rente hoger zijn, waardoor je minder kunt lenen. De hoogte van de rente heeft namelijk invloed op jouw maximale leencapaciteit en de maandlast. En dit moet dus wel binnen jouw budget passen.

Hoe ziet jouw toekomst eruit?

Ook jouw toekomstplannen kunnen belangrijk zijn voor het bepalen van de juiste rentevaste periode. Ben jij van plan om ongeveer 10 jaar in de woning te blijven wonen, dan is het vaak verstandig om de rente ook voor die periode vast te zetten. Veel geldverstrekkers bieden aan om de rente en voorwaarden mee te nemen naar een volgende woning, maar in de praktijk moet er vaak veel gewijzigd worden voor de nieuwe hypotheek.

Hoeveel risico durf jij te nemen?

Wil jij graag weten waar je aan toe bent? Dan voel jij je waarschijnlijk beter bij een langere rentevaste periode. Maar durf jij wat meer risico te nemen en heb jij graag nu wat meer te besteden? Dan kan juist een kortere rentevaste periode passend zijn.   

Echter blijft het lastig om de juiste rentevaste periode te kiezen, omdat de huidige rentes ook voortdurende fluctueren. Gelukkig hoef jij deze keuze niet alleen te maken. Wij helpen je graag om de juiste keuze hierin te maken.