fbpx

25 Oktober 2021

Een volgende woning kopen, waar moet je op letten?

Wat kan ik maximaal lenen voor mijn nieuwe woning?

Wat jij maximaal kunt lenen is niet zo eenvoudig vast te stellen als bij de aankoop van jouw eerste woning. Omdat jij al een bestaande hypotheek hebt, wordt hier rekening mee gehouden bij de berekening voor een volgende hypotheek. Zo heb je bijvoorbeeld recht op 30 jaar renteaftrek. Voor jouw eerste hypotheek heb jij hier (deels) al gebruik van gemaakt. Het is dus belangrijk om vaststellen voor hoeveel jaren jij nog recht hebt op renteaftrek. Dit heeft namelijk direct invloed op de hoogte van jouw nieuwe hypotheek.

Ook is jouw huidige woning, gezien de prijsstijgingen in de woningmarkt, waarschijnlijk meer waard geworden. Jij hebt dan een overwaarde op jouw woning. Deze overwaarde dien jij, voor behoud van jouw renteaftrek, in jouw nieuwe woning te steken. Je kunt er ook voor kiezen om dit niet te doen, dan heb jij over het bedrag van jouw overwaarde geen recht meer op renteaftrek. Binnen jouw nieuwe hypotheek wordt dan een zogeheten box 3 lening deel opgenomen. Dit heeft ook weer invloed op de hoogte van jouw maximale hypotheek.

Wil jij de overwaarde wel gebruiken voor de aankoop van jouw nieuwe woning, maar is jouw huidige woning nog niet verkocht, dan heb je een overbruggingskrediet nodig. 

Wat is een overbruggingskrediet?

Is jouw huidige woning nog niet verkocht? Maar wil jij jouw overwaarde gebruiken voor de aankoop van jouw nieuwe woning? Dan kun je deze overwaarde in de vorm van een overbruggingskrediet alvast beschikbaar maken. Een overbruggingskrediet is een tijdelijk hypotheek met een looptijd van 2 jaar. Met de overbruggingshypotheek kun je veelal 90% van jouw overwaarde al gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning.

Naast de reguliere hypotheek voor jouw nieuwe woning, betaal je dan ook rente over de overbruggingshypotheek. Op deze manier beschik je alvast over een groot deel van de overwaarde, die vrijkomt bij de verkoop van jouw huidige woning. De overbruggingshypotheek los je dan ook in één keer in op het moment dat jouw oude woning is verkocht.

Goed voorbereid op zoek naar jouw nieuwe woning

Zoals je hebt kunnen lezen in dit blog, zijn er meerdere factoren die invloed hebben op de hoogte van jouw maximale hypotheek, voor een volgende woning. Het is dan ook verstandig om hiervoor een hypotheekadviseur vooraf om advies te vragen.  Ga dus goed voorbereid opzoek en plan vooraf met ons jouw gratis adviesgesprek (ter waarde van €125).