fbpx

14 Oktober 2020

Een eerste woning kopen in de huidige markt

Starters op de huizenmarkt

Wij bij Rocket Hypotheken zien vaak dat vooral starters het lastig vinden om een geschikte woning te vinden. Dit komt doordat starters nog niet zoveel eigen geld hebben opgebouwd en ook nog geen overwaarde hebben vanuit een vorige woning. Ook staan starters aan het begin van hun carrière en kunnen zij in de steden minder huizen vinden binnen hun maximale leenbedrag. Hierdoor hebben zij dus ook minder keuze. Ook hebben we op dit moment nog steeds te maken met een verkopersmarkt, waardoor er naast jou nog een aantal andere kopers geïnteresseerd zijn in dezelfde woning. Ben je een doorstromer? Dan is dit artikel ook relevant voor jou, zeker als je op zoek bent naar een woning binnen de grote steden.

Het proces

Het belangrijkste is om het kopen van een woning te zien als een proces. Wanneer je het eerste huis gaat bezichtigen is dit nog spannend en heb je geen idee waar je op moet letten. Ben je al een aantal huizen verder dan merk je dat je al steeds meer leert. Bied liever een keer teveel dan te weinig, hierdoor bouw je zelf ervaring op.

Maak voor jezelf een realistisch lijstje met voorwaarden waar een huis aan moet voldoen en kijk ook vooral of die voorwaarden überhaupt wel gehaald kunnen worden. Stel je wilt een tuin op het zuiden, maar in de buurt waar je zoekt zijn er maar weinig huizen met een tuin. Of misschien bestaan deze huizen gewoon niet binnen het budget. Dit is dan geen realistische voorwaarde. 

Een bod uitbrengen

Op het moment dat je een geschikte woning op het oog hebt komt vaak de meest lastige vraag, wat moet ik nu bieden? Bij Rocket Hypotheken krijgen wij ook vaak deze vraag van onze klanten en de vraag is erg moeilijk te beantwoorden. Dit ligt er natuurlijk heel erg aan hoeveel andere biedingen er zijn. 

Vaak hebben klanten de misvatting dat je niet kan overbieden, omdat je dan verplicht bent eigen geld in te leggen. Dit is zeker niet altijd het geval. De geldverstrekker leent een maximaal van 100% van de waarde van de woning. De waarde van woning wordt bepaald door de taxatie en niet door de te bieden vanaf prijs. 

Wat houdt dit nu in? Stel de verkoopmakelaar zet de te bieden vanaf prijs laag in omdat hij denkt dat dit de beste verkoopstrategie is. We gaan in dit voorbeeld uit van €250.000 bieden vanaf. Op het moment dat de woning wordt getaxeerd is deze woning €300.000 waard. Dit houdt dus in dat (wanneer je inkomen het toelaat) je in principe €50.000 kan overbieden om de woning te kopen. Dit is natuurlijk een beetje een extreem voorbeeld, maar dit komt voor. Wat het dan wel moeilijk maakt is dat jij natuurlijk niet weet of de verkoopmakelaar de bieden vanaf prijs hoog of laag heeft ingeschoten. Om een beetje een idee te krijgen zou je een online taxatie kunnen aanvragen of een taxateur kunnen vragen voor een indicatie. Ook kun je op funda kijken of er vergelijkbare woningen te koop staan.

Aankoopmakelaar

Vind je dit verhaal nou toch nog te moeilijk of merk je dat het je nog niet echt goed afgaat in de praktijk? Neem dan even contact met ons op. Wij werken nauw samen met een makelaar in Almere. Zij nemen dit aankoopproces voor je uit handen voor een aantrekkelijk bedrag en er is een grote kans dat zij zelf dit bedrag terugverdienen door het scherp aankopen van jouw droomhuis.